Málnás nyers "sajttorta"

2014-07-24

sponsored links


Sütés nélküli minitorták ezek. Ráadásul nyers alapanyagokból "mindenmentesen" készültek. A ""raw vegan" táplálkozásnak sok híve van napjainkban. Ez a torta bizonyítéka annak, hogy tényleg lehetséges nagyon finomakat készíteni tejtermékek, cukor, tojás, glutén és sütés nélkül. A "sajt" tulajdonképpen kesudióból készült.


Hozzávalók (6-8 minitortához vagy 20-22 cm-es tortaformába):
Tortaalap:
150 g mandula
200 g datolya (lehetõleg puhát válasszunk)
30 g pekándió
csipet só

"Sajtkrém":
300 g kesudió
100 ml kókuszolaj
100 ml agavé (vagy akácméz)
1 vaníliarúd kikapart magjai
3 lime leve

Málnás réteg:
3 evõkanál a kesus krémbõl + 200 g málna

Tálaláshoz plusz málna


A torta nagyon gyorsan elkészül, de a kesudió áztatása igen hosszadalmas, ezért érdemes elõre tervezni. A kesudiót éjszakára vízbe áztatom.
A datolyát amennyiben nem puha fajta, azt is beáztatom néhány órára. Utána ha szükséges meghámozom.
A mandula amennyiben héjas, akkor blansírozom (forró vízbe áztatom pár percet), majd meghámozom.


A tortaalappal kezdek. A mandulát és a pekándiót aprítóban durvára aprítom majd hozzáadom a datolyát és a csipet sót és homogénre keverem. A kis tortaformákat egy nagy dobozba teszem, úgy hogy alá egy réteg folpackot teszek (így könnyebb lesz kivenni). A minitortaformákba elosztom a masszát (vagy a tortakeretbe).


Az elõzõ este beáztatott kesudiót aprítógépben pépesre aprítom. Hozzáadom a megolvasztott kókuszzsírt, az agavét, vaníliamagokat és a lime levet. Az aprítógéppel nálam nem lett teljesen sima, így bevetettem a botmixert is.
A tortaformákba kanalazom a krémet, úgy hogy legalább 3 evõkanálnyit meghagyok. Azt a 200 g málnával pürésítem (botmixerrel) majd azt is a tortácskákra kanalazom és elsimítom a felületét.
Fagyasztóba teszem 2-3 órára. Forró vízzel vagy szakácsfáklyával fellazítom a tortácskák oldalát, majd kiveszem belõle.
Érdemes legalább 20 percet szobahõmérsékleten melegíteni, akkor lesz az igazi. Tálaláskor kerülhet még rá málna.


Recept ötlet innen (mennyiségeken módosítottam)

Folytats a blogon ... www.colorsinthekitchen.com/2014/07/ma...

sponsored links

Keres?s